Diverse gemeenteraadsleden in Utrecht vinden dat Rabobank-topman Wiebe Draijer gestraft moet worden voor het illegaal verhuren van een huis in de Utrechtse wijk Lombok. De regels zijn er niet voor niets, stellen ze.

Draijer kocht in 2018 een woning in Lombok voor zijn studerende dochter. Zij trok er niet veel later met twee vriendinnen in. Wie een huis tot een studentenwoning wil omvormen, heeft daarvoor vergunningen nodig. Draijer heeft die echter nooit aangevraagd.

PvdA-raadslid Bülent Isik verbaast zich erover dat de topman kennelijk niet op de hoogte is van het gemeentelijke beleid. "Ik wil graag nadere informatie van het college krijgen over wat hier precies aan de hand is. Je zou denken dat als iemand een huis gaat splitsen hij eerst goed informeert naar wat de regels zijn. Juist een topman van een bank, die onder een vergrootglas ligt, zou hier extra alert op moeten zijn."

Cees Bos van Stadsbelang Utrecht vindt dat Draijer aangepakt moet worden. De topman riskeert een boete die kan oplopen tot ruim 18.000 euro. "De regels zijn er voor iedereen. De gemeente moet meteen de boete opleggen. Laat maar zien dat ook de sjoemelende elite hier niet mee wegkomt."

Ook raadslid Floor de Koning van coalitiepartij GroenLinks laat weten dat de regels om het opkopen en verkameren van woningen te voorkomen er niet voor niets zijn. "Het is belangrijk dat de schaarse betaalbare woningen behouden blijven voor starters en er niet onverantwoord veel mensen in een woning of straat gepropt worden. Die regels gelden voor iedereen, van bouwvakker tot bankdirecteur."

De PVV heeft schriftelijke vragen aan het Utrechtse stadsbestuur gesteld. De partij wil onder meer weten hoe het komt dat de gemeente "vrijwel nooit" vergunningen weigert.