Het Bevrijdingsfestival Utrecht vindt dit jaar plaats online plaats vanwege de coronacrisis. Het is de bedoeling dat er op woensdag 5 mei van 's ochtends tot 's avonds programma's worden gestreamd.

Volgens woordvoerder Malou te Wierik van het Bevrijdingsfestival begint de dag met een kinderprogramma. Daarnaast zijn er talkshows en optredens van comedians. In de avond zullen er concerten plaatsvinden.

Verder is er ruimte voor de landelijke en voor het eerst ook Utrechtse ambassadeurs die het belang van vrijheid benadrukken. De Utrechtse ambassadeurs van dit jaar zijn Sayonara Stutgard, Leroy Lucas, Twan Vet, Merel Wildschut en Thirty030

Ook de centrale bibliotheek aan de Neude moet een podium worden voor het festival. "Als de bibliotheek weer open mag, is er een programma vanuit de bibliotheek, anders is dat ook online", zegt Te Wierik. Verder gaat Gilde Utrecht stadswandelingen organiseren rondom het thema Utrecht tijdens en na WOII.

Bevrijdingsdag 2021 staat in het teken van 75 jaar bevrijding na de Tweede Wereldoorlog. Het is het tweede jaar dat het festival niet in Park Transwijk kan plaatsvinden.