Juwelier Punte op de Choorstraat in het centrum van Utrecht is in de nacht van donderdag op vrijdag doelwit geweest van een plofkraak. Een zeventienjarige verdachte is aangehouden, meldt de politie, naar twee anderen wordt nog gezocht. Vermoedelijk reden ze na de kraak weg op een motorscooter.

Vast staat dat de daders met zware explosieven te werk zijn gegaan. De schade aan de gevel van de juwelier is behoorlijk: het rolluik is door de ruit van de winkel aan de overkant gevlogen en het glas ligt door de hele straat verspreid.

Zeker vier winkels zijn zwaar beschadigd. De politie onderzoekt of er nog explosieven zijn achtergebleven. De bewoners van de huizen boven de winkels hebben hun woningen tijdelijk moeten verlaten. Zij worden opgevangen op een politiebureau.

De juwelier is in het laatste anderhalf jaar vier keer doelwit geweest van overvallers. Twee keer kon de overval worden voorkomen.

Ook bruidsmodezaak Covers is zwaar getroffen. Voorlopig mogen de getroffen ondernemers hun winkel nog niet in. De omgeving van de Chloorstraat zal een groot deel van de dag gesloten zijn en de toegangswegen zijn afgezet. Alleen busjes van glasschadebedrijven en Dolmans Calamiteiten Diensten mogen het gebied in.

Hoe de verdachte werd aangehouden, is niet bekend. Op sociale media wordt gemeld dat er een helikopter boven de buurt hing. De politie meldt nog op zoek te zijn naar de andere twee mogelijke daders.