Rond de honderd demonstranten van Extinction Rebellion zijn vrijdag in Utrecht aangehouden. Op zes plekken in de stad werd gedemonstreerd om meer aandacht voor de klimaatcrisis te vragen.

Het gaat hierbij niet om demonstranten die vanaf 09.00 op het Jaarbeursplein een aanwezig waren, maar om actievoerders die op andere plekken in de stad verzamelden.

"Op verschillende plaatsen werd geprobeerd de weg te blokkeren, wat verboden is. Enkele mensen die zich aan het wegdek hadden gelijmd, werden losgehaald en aangehouden. In totaal werden rond de 100 mensen aangehouden omdat zij een vordering van de politie om weg te gaan, negeerden", aldus de politie

In Park Lepelenburg stonden vanmorgen ongeveer twaalf actievoerder. Politie is te paard aanwezig in de stad en er staan meerdere politiebusjes. Ook op de Maliebaan en Kaatstraat verzamelden zich onaangekondigd groepjes mensen. Volgens de politie hielden zij zich niet aan de coronamaatregelen.

De politie had op voorhand al gewaarschuwd met arrestaties, zodra de demonstranten door het park gingen lopen. Dat gebeurde ook: alle actievoerders in park Lepelenburg werden ingerekend en afgevoerd. Ook elders in de stad zijn tientallen actievoerders aangehouden.

De gemeente kondigde donderdag al aan op te treden tegen het zogenoemde lenteoffensief van Extinction Rebellion nadat de groep aankondigde met "ontwrichtende"acties te komen. Op verschillende plekken in de stad wilden de actievoerders met bewegende blokkades korte tijd voor hinder zorgen.

Woordvoerder Lynn Eekhof zei donderdag dat de organisatie wil dat de klimaatcrisis hét verkiezingsthema wordt en dat politici eerlijk zijn over wat ze daaraan willen doen. Op 17 maart worden de Tweede Kamerverkiezingen gehouden.