Tijdens het Fieldlab-experiment in het Beatrix Theater in Utrecht heeft een medewerker rondgelopen die maandag besmet was met het coronavirus. Dat zegt een woordvoerder van organisator Fieldlab Evenementen.

De identiteit van de persoon is niet bekendgemaakt. "Hij of zij is de zaterdag voor het evenement nog negatief getest en moet dus daarna besmet zijn geraakt. De medewerker kreeg na het evenement in het Utrechtse Beatrix Theater klachten, liet zich testen en kreeg een positieve uitslag."

Sinds maandag 15 februari organiseert Fieldlab Evenementen proefevenementen met honderden bezoekers. Zo wordt gekeken hoe op een veilige manier evenementen georganiseerd kunnen worden tijdens de coronacrisis. Ook een zakelijk congres, voetbalwedstrijden, concerten en festivals gaan mee in het proefproject.

Maandag volgt de uitslag van een tweede test, die dit weekeinde is afgenomen. Daaruit moet blijken of deze medewerker daadwerkelijk positief is getest. De precieze betekenis van deze besmetting is volgens de Fieldlab-woordvoerder daarom nog moeilijk aan te geven.

"De corona-app blijkt in elk geval goed te werken, want meerdere aanwezigen in het Utrechtse theater hebben aangegeven dat ze de waarschuwing hebben ontvangen dat ze in de buurt van een besmette persoon zijn geweest."

Volgens de zegsman van Fieldlab is het onwaarschijnlijk dat de medewerker tijdens het proefcongres van maandag besmet is geraakt omdat de medewerker toen nog geen klachten had. "Vanwege de privacy doen bezoekers en ook medewerkers anoniem mee. Maar we weten in dit geval wel zeker dat het om een medewerker gaat, omdat de persoon zich bij ons heeft gemeld."

Burgemeester Sharon Dijksma was maandag ook bij het evenement. Ze is zaterdag negatief getest bij de voorstelling van Guido Weijers, heeft de gemeente laten weten aan RTV Utrecht. Ook staatssecretaris Mona Keijzer was erbij en wordt dit weekend getest. Alle bezoekers die hebben deelgenomen aan het evenement worden ook getest.