Utrecht wil het heropenen van restaurants testen met een proef. Daarbij worden drie horecabedrijven heropend en sneltests en mondkapjes ingezet.

De drie bedrijven bestaan uit een restaurant met alleen zitplaatsen, een restaurant met zitplaatsen en een bar en een fastfoodrestaurant.

De test is een initiatief van de lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de GGD. Het college van burgemeester en wethouders ondersteunt het experiment. Dit is een van de "lichtpuntjes" die het stadsbestuur de inwoners in het vooruitzicht wil stellen.

"We zien dat er voor de korte termijn, nu de crisis langer en dieper is, iets extra's nodig is. Utrechters worden geraakt in hun vertrouwen over de toekomst en de rol van de overheid. Daarom willen we de komende periode extra werk maken van perspectief bieden en veerkracht voeden", aldus burgemeester Sharon Dijksma donderdag in een brief aan de gemeenteraad.

Voorstel ligt ter goedkeuring in Den Haag

Utrecht zorgt ervoor dat de kennis die tijdens de pilot wordt opgedaan, snel landelijk gedeeld kan worden. De gemeente heeft het voorstel ter goedkeuring voorgelegd in Den Haag. Als de Rijksoverheid akkoord gaat, kan de proef binnen twee weken beginnen.

Eerst worden drie bedrijven geselecteerd. De aantallen bezoekers die worden toegelaten, moeten worden afgestemd op de grootte van de horecazaak. Zowel de medewerkers als de bezoekers worden meerdere keren getest. Bezoekers moeten voordat ze naar binnen gaan een sneltest doen en na een paar dagen opnieuw. Ook het personeel moet elke vijf dagen worden getest. Verder houdt de GGD hun gezondheid nauwgezet in de gaten.

Bovendien moet worden voorkomen dat er buiten een enorme aanloop is, omdat de rest van de restaurants nog wel dicht is. Binnen moeten mensen een vaste looproute volgen, mondmaskers dragen en afstand van elkaar houden. Ook zorgen de bedrijven ervoor dat er goed wordt geventileerd.