Rijkswaterstaat kapt de komende week bomen op en rond het landgoed Amelisweerd nabij Utrecht. Het gaat met name om zieke en dode essen die op wandelpaden en de aangrenzende A12 en A27 kunnen vallen.

De essen zijn aangetast door een besmettelijke en agressieve schimmelziekte (essentaksterfte), waarvan de bomen niet herstellen.

In januari van dit jaar kwamen tijdens een storm omgevallen bomen en afgewaaide takken op de snelwegen terecht. Uit een controle bleek dat deze allemaal waren aangetast door essensterfte. Tijdens een inventarisatie op het landgoed die hierop volgde, bleken de soms wel 30 meter hoge bomen op grote schaal te zijn aangetast door de schimmelziekte.

Bomen die voorlopig behouden kunnen blijven, worden tot een stronk van ongeveer 1 meter teruggesnoeid. Dit geeft de boom volgens Rijkswaterstaat de mogelijkheid te ontspruiten en past bij het behoud van de cultuurhistorische waarde van het gebied.

Hoeveel bomen worden geveld, kon een woordvoerder van Rijkswaterstaat woensdag niet zeggen. Volgens Rijkswaterstaat wordt dat pas duidelijk als binnenkort een tweede inventarisatie wordt gemaakt.