Winkeliers in de Utrechtse binnenstad lopen nog niet warm voor het openen van een afhaalpunt. Volgens wethouder Anke Klein (D66) hebben ongeveer 25 ondernemers interesse.

Demissionair premier Rutte maakte dinsdag tijdens een persconferentie over het coronavirus bekend dat winkels een zogeheten click & collect-punt mogen opzetten. Als klanten online hun aankoop doen, mogen ze die minstens vier uur later bij de winkel afhalen.

Het CDA in de gemeenteraad drong er donderdagavond op aan dat de gemeente Utrecht ondernemers die een afhaalpunt willen beginnen, hiervoor de ruimte geeft. Wethouder Klein zegde dit toe, maar wees erop dat alleen aan de deur aankopen mogen worden afgehaald. Een kraampje voor de winkel opbouwen mag niet, volgens de landelijke regels.

Wethouder erkent dat 25 afhaalpunten niet veel is

De wethouder erkende dat 25 afhaalpunten niet veel is voor de Utrechtse binnenstad. "Maar het kan nog groeien." Ze sloot ook niet uit dat ondernemers sinds ze gedwongen hun zaak hebben moeten sluiten, andere wegen hebben gevonden om klanten te bedienen, zoals met een bezorgdienst.

Mocht het stormlopen bij de winkels die met het click & collect-model gaan werken, dan zal de gemeente proberen de drukte in goede banen te leiden. Hierbij wordt onder meer gedacht aan stippen op de stoep om ervoor te zorgen dat klanten 1,5 meter afstand houden.