Utrechtse zzp'ers en kleine ondernemers die door de coronacrisis in financiële problemen zijn gekomen, kunnen binnenkort de gemeente om hulp vragen. De gemeente Utrecht wil hulp bieden bij het versterken van ondernemingen, het wegwerken van schulden of het begeleiden naar werk in loondienst.

"In deze moeilijke tijd bieden we de ondernemers in de stad graag snel weer perspectief en financiële zekerheid. We kijken daarbij naar wat de ondernemer zelf nodig heeft", zegt wethouder Linda Voortman (Werk en inkomen).

De gemeente heeft samen met de Hogeschool Utrecht een enquête uitgevoerd onder vierhonderd ondernemers die gebruikmaken van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Uit de enquête bleek dat 64 procent van de zzp'ers en kleine ondernemers behoefte heeft aan extra financiële hulp en 29 procent behoefte heeft aan omscholing.

Uit een tweede enquête onder 350 ondernemers bleek daarnaast dat 63 procent hulp wil bij de voortzetting van het bedrijf. Ook bleek dat 52 procent van deze ondernemers graag begeleiding naar een baan in loondienst wil en dat 40 procent hulp wil bij financiën en schulden.

De gemeente komt de komende maanden met hulp op maat die aansluit op de uitkomsten van de enquête.