Studenten met een verstandelijke beperking kunnen vanaf januari een opleiding tot ervaringsdeskundige volgen op de Hogeschool Utrecht (HU), kondigt de onderwijsinstelling dinsdag aan.

De studenten dragen bij aan het onderwijs door tijdens de les over hun ervaringen te vertellen of door samen met andere studenten aan opdrachten te werken. De opleiding duurt drie jaar en studenten worden begeleid door een coach.

Na de opleiding kunnen leerlingen aan de slag als ervaringsdeskundige bij instellingen waar zorg en ondersteuning worden aangeboden. Ook kunnen ze aan de slag bij bedrijven of instellingen waar veel van deze groep geleerd kan worden.

"Het is een win-winsituatie. Mensen met een beperking ontdekken en ontwikkelen hun talenten en leren basisvaardigheden, zoals representatief op je werk verschijnen, op tijd komen, presenteren en feedback krijgen", zegt Hélène Hooft, projectleider STERK in onderwijs bij LFB.

"De HU-studenten leren om samen te werken met mensen met een licht verstandelijke beperking én ontdekken wat daarvoor nodig is, zoals het aanpassen van het tempo en taalgebruik. Dat heeft een gunstig effect op de beeldvorming", aldus Hooft.