De gemeente Utrecht heeft een aantal nieuwe maatregelen aangekondigd om de luchtkwaliteit te blijven verbeteren. Zo worden de eisen voor de milieuzone strenger en komt er ook een subsidie voor de sloop van vervuilende diesels.

Vanaf 1 april 2021 wordt de toegangseis voor de milieuzone strenger in Utrecht. Voor zowel personen- als bedrijfsauto's die op diesel rijden, geldt dan de minimale emissieklasse vier, in plaats van emissieklasse drie.

Volgens de gemeente wordt er niet meteen bij het ingaan van de nieuwe eisen gehandhaafd. "We zullen de eerste drie maanden niet handhaven, maar waarschuwingsbrieven sturen wanneer bestuurders met hun vervuilende voertuig de milieuzone in zijn gereden."

Toch kunnen een aantal voertuigen die niet aan de eisen voldoen zonder ontheffing in de milieuzone. Vrachtauto's kunnen bijvoorbeeld een dagontheffing aanvragen. Ook zijn er uitzonderingen voor medische redenen en bijzondere situaties.

Tegemoetkoming voor sloop vervuilende dieselauto's

Ook komt er een subsidie voor de sloop van vervuilende dieselauto's. "Met de subsidie willen we inwoners en ondernemingen tegemoetkomen die niet meer in de milieuzone mogen rijden met hun huidige vervuilende bestel- en personenauto's", laat de gemeente weten.

Deze "stimuleringsregeling" is bedoeld voor alle inwoners en ondernemers uit Utrecht én voor ondernemers met een bedrijfsauto die in de aangrenzende gemeenten gevestigd zijn.

"Het is belangrijk dat elke Utrechter gezonde lucht kan inademen. Daarom zijn we ook zo hard aan het werk om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. Het verstrengen van de milieuzone is een belangrijke stap daarin." Dit zegt wethouder Eelco Eerenberg over de aangekondigde maatregelen.