In Utrecht zijn vorig jaar 74 bedrijven failliet gegaan. Dat zijn er ondanks de coronacrisis 34 minder dan in 2019, zo blijkt uit cijfers van het CBS en het UWV, gecategoriseerd door Zelfboekhouden.com.

Volgens accountant Mark Rosbergen zijn veel ondernemingen met staatssteun overeind gehouden, maar ligt daardoor wel een faillissementsgolf op de loer in de komende jaren.

"Dit is een landelijke trend. Heel veel bedrijven zijn overeind geholpen door middel van coronasubsidies. Bij veel bedrijven worden nu de grootste exploitatiekosten volledig gesubsidieerd. Op het moment dat deze subsidies stoppen, krijg je een enorme toename van faillissementen", zegt Rosbergen.

Deze afname van het aantal ondernemers dat definitief de deuren moest sluiten, gold niet voor elke sector. Landelijk was vorig jaar bijvoorbeeld een stijging van het aantal faillissementen in de horeca te zien. Ook in de cultuur, sport en recreatiebranche zijn in 2020 meer bedrijven over de kop gegaan dan een jaar eerder.

Wanneer de faillissementsgolf gaat plaatsvinden, is volgens Rosbergen onduidelijk. "Wel is helder dat de situatie op lange termijn onhoudbaar is. Ik verwacht niet dat dit in 2021 al grote gevolgen gaat hebben. Ik vertrouw erop dat de overheid de subsidies lang blijft verstrekken. Maar op een gegeven moment gaan we de gevolgen wel zien."