Het wervengebied in de Utrechtse binnenstad is vanaf 2 maart verboden terrein voor vrachtwagens en te brede voertuigen. De gemeente weert dit verkeer om de historische werfkelders te beschermen.

Ondanks de geldende aslastbeperking van maximaal twee ton merkt de gemeente dat er nog steeds te zwaar verkeer over de grachten en werfkelders rijdt. Dat zorgt voor schade aan de oude en soms slecht onderhouden werfkelders.

Op de Oudegracht, de (Kromme) Nieuwegracht, de Plompetorengracht en op de Drift stelt de gemeente een vrachtwagenverbod in. De verboden gebieden worden met borden aangegeven.

Daarbij komen beperkingen op de breedte van de voertuigen die in het wervengebied mogen rijden. De weg wordt door obstakels versmald, waardoor vrachtwagens en voertuigen breder dan 2,2 meter niet meer over de grachten kunnen rijden.

Mensen die willen meepraten over onderwerpen als de breedtebeperking in het Utrechtse wervengebied, kunnen zich tot 1 februari melden. Tot 2 maart kan er bezwaar gemaakt worden tegen het aangekondigde vrachtwagenverbod. Daarna wordt het verkeersbesluit definitief.