De Waakklok van de Buurtoren in Utrecht gaat vanaf maandag de avondklok aankondigen. Vroeger werd deze klok gebruikt om te waarschuwen dat de stadspoorten snel zouden sluiten.

De Waakklok wordt al lange tijd om 7.55 uur en om 21.55 uur geluid. Vroeger betekende dit dat de stadspoorten zouden openen of dat mensen haast moesten maken om de stad nog binnen te komen voordat de poorten sloten.

De avondklok, die vanaf 21.00 uur geldt, heeft volgens het Utrechts Klokkenluiders Gilde (UKG) hetzelfde karakter als het sluiten van de stadspoorten. Daarom is in overleg met de gemeente en het UKG besloten om de luidtijd van de Waakklok tijdelijk te vervroegen naar 20.55 uur.

Vanaf maandag gaat de Waakklok de avondklok aankondigen. Het roept de mensen op om snel naar hun bestemming te gaan omdat ze over vijf minuten binnen moet zijn.

De avondklok geldt vanaf zaterdag 23 januari tot en met dinsdag 9 februari. Het is op al die dagen verboden om tussen 21.00 en 4.30 uur buiten te zijn, tenzij er een geldige reden is.