De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma heeft woensdagavond gereageerd op de aangekondigde avondklok. Ze zegt dat deze nieuwe maatregel er erg in gaat hakken, maar dat het tegelijkertijd noodzakelijk is. Dijksma: "Hoe donker het ook is, het wordt uiteindelijk altijd weer licht."

"De voorgenomen maatregelen van het kabinet om de pandemie te bestrijden zullen er erg inhakken. Opnieuw wordt veel van ons gevraagd. Toch is het nodig om dit te doen. Als we ons aan de maatregelen houden, dammen we uiteindelijk het virus in", aldus de burgemeester.

"Hoe moeilijk het nu ook is. Voor horecaondernemers, gezinnen die werk en onderwijs op afstand moeten combineren, zorgmedewerkers die klokje rond werken of überhaupt het niet kunnen zien van vrienden of familie. We moeten ertegenaan."

"Ik ben ervan overtuigd dat met de vaccinaties en maatregelen er op een gegeven moment licht aan het einde van de tunnel komt", besluit Dijksma.

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) hebben woensdagmiddag op een persconferentie gezegd dat er hoogstwaarschijnlijk een avondklok gaat komen.

Voordat de maatregel definitief ingaat, willen de bewindspersonen de avondklok voorleggen aan de Tweede Kamer. De avondklok gaat naar waarschijnlijkheid zaterdag of zondag in.