Volgens de politie staat vast dat iemand in Utrecht zwaar illegaal vuurwerk in het achterwerk van een kat heeft gestoken, zo werd dinsdag bekendgemaakt in het NPO-programma Opsporing Verzocht. Het dier overleed op 28 november aan zijn verwondingen.

Door de ontploffing van het vuurwerk liep de kat veel in- en uitwendige verwondingen op. De dierenarts kon dan ook niets meer voor hem doen en heeft het dier zo snel mogelijk uit zijn lijden verlost.

Er is nog geen verdachte in beeld. De politie zei dinsdag wel dat de kans groot is dat de dader of daders uit de directe omgeving komen.

"Een ander scenario kan zijn dat het iemand was die op weg was naar school. Het lijkt logisch dat het door een groepje is gedaan, want vuurwerk aansteken met een vechtende kat in je handen kun je bijna niet alleen doen. Maar we houden er ook rekening mee dat het een eenling kan zijn", aldus de politie.

Volgens gedragskundigen van de politie kan de dader iemand zijn die zich al langer anders gedraagt. "Misschien heeft deze persoon wel vaker andere dieren of zelfs mensen pijn gedaan. Daarnaast zijn we ook benieuwd of buurtbewoners mensen kennen die toen, of in het jaar daarvoor, experimenteerden met vuurwerk of veelvuldig met vuurwerk in de weer waren."