D66-fractievoorzitter Jony Ferket heeft zondag laten weten dat zij niet beschikbaar is voor het lijsttrekkerschap voor de Utrechtse gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Ferket is sinds 2017 fractievoorzitter van de partij en vindt het na acht jaar als raadslid "tijd voor anderen om op te staan".

Ferket heeft haar besluit in de kerstvakantie gemeld aan afdelingsvoorzitter Tom Kunzler en deelde het zondag tijdens de nieuwjaarsreceptie met de leden. "Ik heb mij straks acht jaar lang als raadslid, waarvan vijf jaar als fractievoorzitter, met hart en ziel ingezet voor meer betaalbare woningen, het beste onderwijs en een groen Utrecht", aldus Ferket.

"Ik ben trots op het hechte team met fractieleden en wethouders en op wat wij samen bereiken voor Utrechters, maar het is nu tijd voor anderen om op te staan. Het komend jaar blijf ik met veel energie fractievoorzitter. Ik blijf mij dit jaar inzetten voor alle Utrechters en een succesvolle verkiezingsuitslag voor D66 in 2022."

D66-leden kunnen zich vanaf 1 april melden voor het lijsttrekkerschap voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022. In mei bepalen de leden van de partij wie de nieuwe lijsttrekker wordt. Vorige week maakte D66-raadslid Ellen Bijsterbosch al bekend zich kandidaat te stellen.