De klimaatactivisten van Extinction Rebellion die in de nacht van maandag op dinsdag een spandoek aan de Domtoren hebben gehangen, moeten de schade die ze daarbij hebben aangericht zelf vergoeden.

De klimaatactivisten hingen eerder deze week een groot spandoek aan de Domtoren in Utrecht. Sinds het uitroepen van de klimaatnoodtoestand door de gemeente Utrecht, vinden de activisten dat de gemeente niet voldoende maatregelen heeft genomen.

"De wijze waarop de Domtoren gebruikt is voor de genoemde actie, met de daarbij behorende schade, keur ik af", zegt burgemeester Sharon Dijksma. Ze laat wel weten niet het doel van de actie te veroordelen.

Volgens de burgemeester bedraagt de schade 1.900 euro. Daaronder valt de vernieling van de netten aan de steigers en de beschadiging van een bouwlamp. Dijksma heeft aangifte gedaan tegen de daders. De activisten zijn inmiddels opgepakt.

De beveiligingsmaatregelen op de bouwplaats onder de Domtoren zouden al beter zijn dan die van de gemiddelde bouwplaats, volgens Dijksma. De aannemer en de politie kijken nu opnieuw naar de beveiliging. Of er meer maatregelen voor de beveiliging van de bouwplaats en de Domtoren komen, is nog niet bekend.