De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma heeft de demonstranten die regelmatig bij de abortuskliniek aan de Biltstraat staan een brief gestuurd. Dijksma laat weten dat er extra voorschriften kunnen gaan gelden als er sprake van wanordelijkheden is.

Bij het Vrelinghuis aan de Biltstraat staan regelmatig demonstranten van de stichting Schreeuw om Leven. Zij spreken onder anderen vrouwen aan die van plan zijn een abortus te ondergaan. Meerdere organisaties, waaronder het Vrelinghuis en het Humanistisch Verbond, hebben de praktijken van de demonstranten aangekaart.

Ook de gemeente Utrecht is meerdere keren met Schreeuw om Leven in gesprek gegaan. Oud-burgemeester Jan van Zanen liet eerder al weten dat de demonstranten niet bij de toegangen tot de kliniek mogen staan om mensen aan te spreken en te demonstreren. Ze mochten wel in de omgeving demonstreren.

Dijksma heeft nu een brief naar de demonstranten gestuurd. Daarin staat onder meer dat mensen het recht hebben om hun mening in de buurt van de kliniek kenbaar te maken. "Zolang geen sprake is van feitelijk verhinderen van de toegang of het daadwerkelijk lastigvallen van de vrouwen die de kliniek bezoeken en het personeel dat in de kliniek werkt."

Demonstreren is grondrecht, maar er geldt ook een zorgplicht

De burgemeester schrijft dat het demonstratierecht een grondrecht is, maar dat de overheid ook een zorgplicht heeft. Zorgbehoevenden zouden daarom ongestoord toegang tot medische voorzieningen moeten krijgen.

De rechter deed vorig jaar uitspraak over een vergelijkbare kwestie in Heemstede. Die oordeelde dat er sprake is van een wanordelijkheid "wanneer aanspreken van demonstranten leidt tot het onevenredig hinderen van bezoeksters om gebruik te maken van hun recht uit de Wet afbreking zwangerschap".

Als er tijdens een demonstratie een kans op wanordelijkheden is, kan dat volgens Dijksma "aanleiding zijn voor extra voorschriften, beperkingen en/of aanwijzingen".

Donderdag wordt in Utrecht vergaderd over de kwestie bij het Vrelinghuis.