Klimaatactivisten van Extinction Rebellion hebben in de nacht van maandag op dinsdag een groot spandoek aan de Domtoren gehangen. Ze vragen met het spandoek aandacht voor de klimaatcrisis en de klimaatnoodtoestand die de gemeente Utrecht anderhalf jaar geleden uitriep.

Op het spandoek staat het woord 'klimaatcrisis'. Ook staat een afbeelding van Nijntje op het doek , evenals het logo van Extinction Rebellion.

De gemeenteraad nam op 12 juli 2019 een motie aan om de klimaatnoodtoestand uit te roepen, maar de activisten vinden dat de gemeente sinds het uitroepen te weinig heeft gedaan, terwijl ze beloofde alle nodige maatregelen te nemen om klimaatverandering tegen te gaan. "Nu herinnert Extinction Rebellion de gemeente Utrecht aan deze mijlpaal."

"Voor een leefbare stad en planeet is het nodig om onder de 1,5 graad opwarming te blijven. Meer opwarming zorgt voor een oververhitte, onleefbare stad", aldus de actievoerders. "Utrecht zou voorloper kunnen worden in Nederland en Europa, niet alleen door de klimaattoestand uit te roepen, maar juist door er ambitieus naar te handelen."

De activisten willen dat de gemeente meer doet om inwoners te informeren, maar ook dat ze handelt en doet "wat nodig is om inwoners van Utrecht te beschermen".