Actiecomité Weerdsingel OZ is ontevreden met de plannen van de gemeente Utrecht voor de herinrichting van de straat. De plannen zijn bedoeld om de singel veiliger en comfortabeler te maken.

De gemeente Utrecht werkt al langer aan de plannen voor de herinrichting van de Weerdsingel-Oostzijde.

De herinrichting van de singel maakt deel uit van het Actieplan Utrecht fietst. Dit plan dient het netwerk van fietsroutes door de stad te verbeteren. Hiervoor zijn verschillende routes langs de singel, zoals de Wittevrouwen-, Malie- en Tolsteegsingel al aangepast.

Het idee achter dit plan is dat fietsers snel en ongestoord langs de zogeheten doorfietsroutes kunnen rijden. Tegelijkertijd moet de aanpassing de stad beter bereikbaar maken voor fietsers en de routes aantrekkelijker maken voor recreatieve fietsers.

In het actieplan staat dat de doorfietsroutes voor een gedeelte worden geasfalteerd, om zo rekening te houden met het comfort. Daarnaast krijgen de routes een rode kleur asfalt voor de herkenbaarheid. Het standaard rode asfalt komt echter niet in het historische deel van de binnenstad, binnen de singels, en er worden specifieke uitzonderingen gemaakt.

Actiecomité denkt dat Weerdsingel-Oostzijde onveiliger wordt

Volgens het actiecomité wordt de nieuwe Weerdsingel-Oostzijde een "versmalde, geasfalteerde racebaan" die voor iedereen onveiliger is.

De rotonde bij de Noorderbrug moet volgens de plannen van de gemeente verdwijnen. Er blijft dan een kruising met aaneenliggende straten over. Het comité wil juist graag dat de straatstenen en rotondes blijven liggen.

Ook zouden de verkeersgeleiders, wegverhogingen die het fietspad van de rijbaan scheiden, in de scherpe bochten van de straat moeten verdwijnen. Volgens de gemeente zijn de verkeersgeleiders "obstakels." "Maar ze zorgen er wel voor dat niemand meer wordt aangereden en auto's en fietsers niet meer het water inrijden", aldus de gemeente.

Het actiecomité is de petitie Weerdsingel OZ: geen asfalt - veilig op de fiets gestart. Inmiddels hebben honderden mensen de petitie ondertekend.

De gemeente moet de plannen in het eerste kwartaal van 2021 nog presenteren.