Drie van de twaalf verdachten die twee weken geleden in Utrecht werden opgepakt op verdenking van drugs dealen, hebben maandag celstraffen opgelegd gekregen. De straffen liepen op tot maximaal zes maanden, waarvan twee voorwaardelijk.

Eén verdachte werd door de politierechter veroordeeld tot vier maanden cel, waarvan één voorwaardelijk. Een andere verdachte kreeg zes maanden celstraf, waarvan twee voorwaardelijk. De derde verdachte heeft een celstraf gekregen van zestig dagen, waarvan veertig voorwaardelijk. Hij krijgt daarnaast een werkstraf van veertig uur.

De in totaal twaalf verdachten werden tussen 14 en 16 december bij een grote actie in de wijken Kanaleneiland, Hoograven en Rivierenwijk aangehouden. Eerder deze maand werden ook al vier andere verdachten in soortgelijke onderzoeken opgepakt.

In totaal hadden maandag vijf verdachten voor de rechter moeten verschijnen, maar de rechtbank besloot de zaken van twee verdachten aan te houden; één vanwege tijdgebrek en de andere om een getuige opnieuw te kunnen horen. De laatste zaak wordt niet door de politierechter behandeld, maar in de meervoudige kamer.

Dinsdag verschijnen vijf andere verdachten voor de rechter. De overige verdachten die in soortgelijke onderzoeken werden opgepakt, worden de komende maanden gedagvaard en berecht.

De actie waarbij de verdachten werden opgepakt, richtte zich op de aanpak van drugs(gerelateerde) criminaliteit. De gemeente, de politie, de Belastingdienst en het Openbaar Ministerie werken samen om deze problemen aan te pakken in de Utrechtse wijken waar veel drugscriminaliteit voorkomt, zoals Utrecht-Zuid. Hierbij worden scholen, ouders, hulpverleners en buurtbewoners betrokken, bijvoorbeeld door middel van lesprojecten en opvoedcursussen.

Maar ook klanten van dealers worden bewust gemaakt. Zij kregen na de aanhouding van de twaalf verdachten een sms-bericht waarin ze werden gewezen op de ontwrichtende effecten van drugscriminaliteit en op mogelijkheden voor hulp bij bijvoorbeeld afkicken.