Bij Weggeefwinkel Utrecht aan de 2e Daalsedijk hangt sinds zondag een kastje voor hygiëneproducten, zoals tampons, maandverband, condooms, tandpasta, zakdoekjes en mondkapjes.

In het zogeheten klinikastje kunnen mensen nieuwe hygiëneproducten achterlaten voor mensen die het hard nodig hebben. Het kastje start in eerste instantie als experiment tot en met 31 januari. Na de proefperiode wordt besloten of het klinikastje blijft.

De Weggeefwinkel zegt hygiëneproducten essentieel te vinden. De producten zouden ook verkrijgbaar moeten zijn voor mensen die ze niet kunnen betalen. Volgens een onderzoek van Vereniging De Bovengrondse heeft een op de tien vrouwen of meisjes er de financiële middelen niet voor.

Volgens de Weggeefwinkel moeten er ook andere "essentiële producten" als condooms en - in deze tijd - mondkapjes in het klinikastje komen. De kast is dag en nacht beschikbaar voor wie het nodig heeft of wil doneren.

Het hygiënekastje is te vinden aan de zijkant van de Weggeefwinkel Utrecht, bij de solidariteitskoelkast. De Weggeefwinkel is momenteel gesloten vanwege de coronamaatregelen.