Bijna veertig jaar was de zogenoemde SIG-tram beeldbepalend voor het Utrechtse openbaar vervoer. Deze week werd het laatste exemplaar dat niet naar de sloper is gegaan op een dieplader gezet richting het Nederlands Transport Museum in Nieuw-Vennep.

Bij het vertrek op de remise werd de laatste tram uitgezwaaid door fans, medewerkers van het trambedrijf van de provincie en gedeputeerde Arne Schaddelee.

De gedeputeerde verrichtte vervolgens samen met Arno van der Holst (directeur Stichting Nederlands Transport Museum) de officiële overdracht.

De provincie had in september besloten één tram te bewaren voor het nageslacht en te schenken aan het museum. Dit deed de provincie naar aanleiding van petities die afgelopen zomer waren ingediend door fans van deze tram en een oproep van politici in de Provinciale Staten van Utrecht.

De SIG-tram reed tussen 1983 en zomer 2020 op de lijn in Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein en werd in Zwitserland gemaakt. Het is de enige tram die ooit is ontworpen door de NS. De tram is ook uniek in zijn soort omdat het de sneltram is die als eerste op een regionale lijn reed in Nederland.

Volgend jaar moeten de nieuwe trams op het SUNIJ-lijn rijden.