De gemeente Utrecht heeft de plannen voor de herontwikkeling van oude woningen aan de Omloop en de Laan van Chartroise vastgesteld. De 168 woningen die er nu staan, maken plaats voor 290 nieuwbouwwoningen.

Van de nieuwe woningen komen er 226 in de sociale huursector. 64 van de nieuwe woningen zijn bedoeld voor middeninkomens. De woningen worden gasloos, BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen) en maken gebruik van verschillende circulaire oplossingen gericht op zowel de sloop als de nieuwbouw, zoals het hergebruiken van puin.

In de plannen is rekening gehouden met extra parkeerplaatsen. Die komen verdeeld over de binnenterreinen van de nieuwbouw te liggen. Wel moet er in de nieuwe inrichting een goede balans komen tussen het groen en de parkeerplaatsen.

De binnenterreinen krijgen daarom zoveel mogelijk groen en een verder onverharde inrichting. Dit moet verstening tegengaan en helpen om overtollig regenwater af te voeren. Zo kan het regenwater in de grond sijpelen, in plaats van dat het de riolen overbelast.

De openbare ruimte krijgt er nagenoeg geen parkeerplaatsen bij. Wel komen er aan de Omloop nieuwe bomen en aan de oostelijke kant van de straat krijgen de woningen ook een voortuin.

De verdere uitwerking van de openbare ruimte komt stukje bij beetje tot stand, middels de reguliere werkzaamheden en de financiering die daarbij hoort. Hierbij moet veilig verkeer voor fietsers en voetgangers centraal staan volgens de gemeente. Op termijn wordt in de straten een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur ingevoerd.