Het ZIMIHC theater maakt zich grote zorgen over de ongeveer driehonderd Utrechtse zangkoren. Hoewel de coronamaatregelen voor de beoefening van amateurkunst weer zijn versoepeld, is samen zingen nog steeds verboden.

Doorgaans repeteren en treden veel koren op bij ZIMIHC. Utrecht is volgens het theater bij uitstek een stad van koormuziek. Daardoor zijn de gevolgen van het landelijk verbod hier zo groot, stelt ZIMIHC.

Veel van de ongeveer driehonderd Utrechtse zangkoren zijn volgens ZIMIHC sinds maart niet meer bij elkaar geweest. Wel worden er digitale bijeenkomsten georganiseerd, maar omdat je elkaar tijdens zulke ontmoetingen niet tegelijk kunt horen is repeteren of deze manier geen optie.

"Daarmee worden de zangers in de amateurkunst het hardst geraakt. We vrezen dat er heel veel koren door deze coronacrisis omvallen. Het sociale verband valt weg en dat is voor zangers een hard gelag", aldus Appie Alferink, directeur van ZIMIHC.

"Ook merken we dat dirigenten noodgedwongen andere werkzaamheden moeten oppakken wat eveneens heel verdrietig is. Het maakt de koren bovendien extra kwetsbaar; een goede dirigent is van levensbelang."