De Universiteit Utrecht heeft samen met het Centraal Museum en ZonMw drie kunstenaars aangewezen als winnaar van de prijsvraag voor kunstwerken om de coronacrisis te herdenken. In totaal werden drieëntwintig kunstwerken ingezonden.

In de prijsvraag stonden twee vragen centraal: Hoe wordt ziekte ervaren, gedocumenteerd en onthouden door de samenleving en wat is de rol van kunst, kunstenaars en geheugencultuur tijdens dergelijke crisismomenten?

Een jury van medewerkers van de Universiteit Utrecht en het Centraal Museum heeft drie winnaars geselecteerd: Rosa Everts, Sanne Kabalt en Bart Lunenburg.

Pandemic 2020 van Rosa Everts bestaat uit gedetailleerde tekeningen van personen met één grote overeenkomst: het dragen van een mondkapje.

Het voorstel van Sanne Kabalt is een kunstinstallatie, waarvoor ze De Hoest wil onderzoeken. Dat doet ze door inspiratie te halen uit verhalen van ex-coronapatiënten, literatuur en haar eigen observaties.

Bart Lunenburgs voorstel borduurt voort op een eerder werk van hem: Room with Windows. De drie winnaars krijgen elk 5.000 euro voor hun winnende voorstel.

'Kunst speelt belangrijke rol in tijden van crisis'

"Kunst speelt een belangrijke rol in tijden van crisis", zegt kunsthistorica prof. dr. Eva-Maria Troelenberg: "Veel herdenkingen en monumenten in Nederland zijn opgericht ter herinnering aan rampen en moeilijke periodes."

Andere voorbeelden daarvan die zij noemt zijn herdenkingsmonumenten voor bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog, de watersnoodramp in 1953 en de meer recente MH17-ramp.