Een Utrechts onderzoek naar tweetaligheid in Friesland heeft dit jaar de Klokhuis Wetenschapsprijs gewonnen. De prijs is zondag uitgereikt aan een wetenschappelijk onderzoek dat interessant is voor kinderen tussen de negen en twaalf jaar.

Het winnende onderzoek werd gedaan door taalwetenschapper Evelyn Bosma van de Universiteit Utrecht en haar collega Naomi Nota. Ze wilden erachter komen of Fries-Nederlandse tweetalige kinderen bij het lezen gebruikmaken van overlap tussen de twee talen die ze spreken.

"Om dat te achterhalen lieten we kinderen tussen de negen en twaalf jaar zinnen lezen in beide talen. Met een eye-tracker hielden we bij hoe snel ze lazen", aldus Bosma. Een van Bosma's conclusies is dat de dominante taal kinderen goed kan helpen bij het verbeteren van de leesvaardigheid van hun tweede taal.

De Klokhuis Wetenschapsprijs bestaat sinds 2016 en werd dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt. Over het winnende onderzoek wordt door Het Klokhuis een speciale wetenschapsaflevering gemaakt.

In totaal waren er 61 onderzoeken ingezonden, waarvan 10 uiteindelijk op de shortlist belandden. Kinderen tussen de negen en twaalf jaar konden stemmen op hun favoriete onderzoek. In totaal brachten 4.086 kinderen hun stem uit.