De vlaggen op de gebouwen van de Universiteit Utrecht hangen maandag halfstok. Hiermee herdenkt de universiteit, net als de scholen in Frankrijk deze dag, de moord op de Franse docent Samuel Paty.

"Alle leraren moeten zonder angst of druk van buitenaf hun lessen kunnen geven. Goed onderwijs leert mensen dialoog voeren, ook over moeilijke onderwerpen. Daarvoor is een veilige leeromgeving nodig waarin iedereen welkom is, en ruimte om verschillen samen met respect te onderzoeken", aldus de universiteit.

Afgelopen vrijdag riepen onderwijsministers Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) alle scholen en leraren in Nederland op om mee te doen aan de herdenking.

"De vlag kan halfstok. Zoek als leraren elkaar op en bespreek bijvoorbeeld met elkaar hoe het gesprek over soms moeilijke onderwerpen in de klas gevoerd kan worden. En voor zover dat niet al gebeurd is, kunnen ook de leerlingen en studenten betrokken worden, door samen met hen de acties te doen of gesprekken te voeren, of door het houden van een minuut stilte", zo viel te lezen in de brief van de ministers.

Op 16 oktober werd Paty vermoord, omdat hij in de klas omstreden tekeningen van de profeet Mohammed had laten zien. De Universiteit Utrecht spreekt zich uit tegen deze moord.