Het Centraal Museum in Utrecht heeft drie nieuwe stoelen toegevoegd aan de collectie.

De eerste stoel is van Piet Hein Eek, die tijdens verschillende crisissen do it yourself-meubelen heeft gemaakt. Het idee hierachter was dat mensen die financieel getroffen waren toch betaalbare meubels konden kopen. Dit werd echter geen succes en veel compartimenten bleven liggen.

Eek heeft zijn meubelstukken vanwege de coronacrisis weer tevoorschijn gehaald. Dit keer heeft hij ze in een roze kleur gespoten en behoren ze tot de Corona Crisis Collectie.

Mina Abouzahra maakte met Marokkaanse tapijten een nieuwe versie van de klassieke stoel van Wim Rietveld uit 1959. Met deze zogenoemde Abouzahra-Rietveld-fauteuil slaat ze een brug tussen twee ontwerperswerelden.

Daarmee past de stoel volgens Abouzahra in de traditie van het museum, dat vaker laat zien hoe hedendaagse kunstenaars zich laten inspireren door iconen. Zo waren onlangs nog creaties van zeven ontwerpers die zich door het werk van Martin Visser lieten inspireren te zien.

Herinnering aan een object

Tot slot heeft het Centraal Museum een stoel uit de Outline-serie van Joost Bleiswijk opgenomen in de collectie. De stoel is onderdeel van zijn eindexamenwerk, dat hij in 2001 maakte aan de Design Academy in Eindhoven.

Bleiswijk liet zich inspireren door een afgebroken huis dat naast een andere woning stond. Het ontbreken van het afgebroken huis, naast de duidelijke lijnen van het andere huis, maakte Joost nieuwsgierig naar het huis dat er ooit stond. In de serie maakte hij objecten met slechts een 'outline', een herinnering aan het object dat er ooit was.