Verschillende Utrechtse politieke partijen trekken aan de bel nu 't Hoogt, NFF en Fotodok zich niet aan de plannen lijken te houden bij de nieuwe plek voor beeldcultuur in Utrecht: de Machinerie.

De Machinerie komt in de oude evenementenhal Central Studios en wordt de thuisbasis voor partijen als 't Hoogt, Nederlands Film Festival en Fotodok. Om dit mogelijk te maken stemde de gemeenteraad in december in met het verlenen van 3,55 miljoen euro steun.

VVD, SP, CDA, PVV en Stadsbelang Utrecht eisen nu opheldering omdat de organisatie er anders uit gaat zien.

In de plannen werd gesproken over het oprichten van een coöperatieve vereniging om de Machinerie mogelijk te maken. Nu blijkt dat het NFF, 't Hoogt en Fotodok toch geen coöperatieve vereniging beginnen maar een stichting hebben opgericht. Volgens de politieke partijen voldoet de Machinerie daarmee niet meer aan de 'eisen van goed bestuur' en aan de voorwaarden van de gemeenteraad.

"Het idee was juist een vereniging op te richten, zodat alle toekomstige culturele ondernemers in het pand wat te zeggen hebben", licht VVD-raadslid Marijn de Pagter toe.

De subsidie werd mede verleend op basis van het plan om een coöperatieve vereniging te worden. De politieke partijen zijn benieuwd of de steun van 3,55 miljoen euro weer aan de gemeenteraad voorgelegd gaat worden.

Frans Vreeke, kwartiermaker bij de Machinerie, laat weten dat een andere bewoording in de eerdere plannen beter was geweest. Na uitgebreid overleg met juristen en de gemeente kwamen ze tot de conclusie dat een stichting de beste rechtsvorm is voor de Machinerie, vertelt hij. Vreeke wacht de antwoorden op de vragen van de politieke partijen verder af.