De gemeente Utrecht gaat weer strenger handhaven op de naleving van coronamaatregelen in de openbare ruimte. Dat liet burgemeester Peter den Oudsten van Utrecht dinsdagavond weten in een bijeenkomst in het stadhuis.

Er werd dinsdag meteen de daad bij het woord gevoegd, buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) trokken de parken in om met bezoekers in gesprek te gaan.

51 waarschuwingen werden dinsdag in het Griftpark uitgedeeld en er werd een boete uitgedeeld. Bij Park Paardenveld kregen 25 bezoekers een waarschuwing. In het Wilhelminapark en Park Lepelenburg waren waarschuwingen niet nodig, iedereen die werd aangesproken ging direct uit elkaar.

"Wij zien ook dat de cijfers weer oplopen", zei de burgemeester dinsdagavond. Er stond al langer een bijeenkomst gepland in het stadhuis om over corona in Utrecht te praten, maar door de nieuwe regionale maatregelen en de sterke stijging van het aantal besmettingen, noemde de burgemeester de bijeenkomst nog belangrijker. Hij sprak over corona als een "veelkoppig monster".

Met groepen afspraken maken

"Ik heb met studenten uitgebreid gesproken en heb ze gevraagd: word nu alsjeblieft mede-eigenaar van het probleem. Het is niet alleen een probleem van de overheid maar van ons allemaal. Dat hebben ze goed opgenomen en er wordt gewerkt aan een plan", aldus de burgemeester

Ook met andere doelgroepen, zoals sportverenigingen, organisaties die inwoners met een andere culturele achtergrond bereiken en grootwinkelbedrijven, worden afspraken gemaakt. "Elke doelgroep heeft ook eigen communicatie nodig".

Handhaving

Afgelopen zondag gingen er extra maatregelen in. Zo moet de horeca de deuren om 1.00 uur sluiten en moeten grote bijeenkomsten weer gemeld worden bij de gemeente. Ook is de burgemeester druk geweest om in gesprek te gaan met organisaties in de stad om het belang van de coronamaatregelen te benadrukken.

Naast de maatregelen van het Rijk en de gesprekken die de gemeente aanknoopt met verschillende doelgroepen, gaat er ook weer strenger gehandhaafd worden. Zo worden locaties waar clusters van besmettingen plaatsvinden sneller gesloten. Maar ook gaan boa's weer meer de parken in om mensen aan te spreken die geen afstand houden.