De Kanaalweg in Utrecht gaat later open dan gepland. In eerste instantie zou de weg eind september worden geopend, maar dit wordt nu verschoven naar december. Busbaan Dichterswijk wordt wel volgens planning opgeleverd.

De Kanaalweg werd vorig jaar voor de duur van een jaar afgesloten. Vlak daarvoor was de weg ook al elf maanden afgesloten. De werkzaamheden lopen nu drie maanden uit. Volgens de gemeente komt dit omdat er extra maatregelen genomen moesten worden om belangrijke warmte- en gasleidingen te beschermen.

Ook is er tijdens de werkzaamheden voor gekozen om de monumentale kademuren en bruggen van Villa Jongerius te herstellen. Dit was een verzoek van zowel Villa Jongerius als Rijkswaterstaat. "Deze werkzaamheden worden momenteel ook voorbereid en komen volledig voor rekening en risico van Rijkswaterstaat", schrijft de gemeente in een brief aan de raad.

Busbaan Dichterswijk wel op tijd klaar

De werkzaamheden aan busbaan Dichterswijk liggen wel op schema. Deze gaat dan ook half november open.

Na een jaar van werkzaamheden aan de Van Zijstweg en Dr. M.A. Tellegenlaan rijden de bussen straks over de vernieuwde route. Hiermee is het laatste deel van het netwerk hoogwaardig openbaar vervoer (HOV) afgerond.

De busbaan loopt over de Nelson Mandelabrug. Het brugdek hiervan verkeert in slechte staat. Er werd onder meer chroom-6 gevonden in de verf.

Het brugdek werd in juni verwijderd voor versteviging en restauratie, maar de slechte staat van de brug zorgt voor vertraging bij het terugplaatsen. Dit staat nu gepland in het weekend van 2 tot 4 oktober.