Twee mannen van 22 en 26 jaar uit Utrecht hebben woensdag respectievelijk een celstraf van een jaar en een celstraf van drie maanden opgelegd gekregen vanwege het plegen van diverse autokraken.

Bij de laatste autokraak bij winkelcentrum Overvecht sloegen de verdachten op de vlucht, waarna de politie meerdere schoten loste.

De 22-jarige bestuurder van de vluchtauto is veroordeeld tot een gevangenisstraf van een jaar, waarvan twee maanden voorwaardelijk. De 26-jarige medeverdachte krijgt een celstraf van drie maanden, waarvan vier weken voorwaardelijk.

In februari kreeg de politie in Utrecht diverse meldingen over autokraken, waarbij onder meer computers, iPads en e-readers werden gestolen. Op 25 februari betrapte de politie de twee verdachten terwijl zij inbraken in een auto op het parkeerterrein van winkelcentrum Overvecht.

Verdachte (22) reed achteruit in op politieagent bij vluchtpoging

De 26-jarige verdachte probeerde te voet te vluchten en werd direct opgepakt. De 22-jarige verdachte stapte in een vluchtauto, reed achteruit en raakte daarbij de dienstauto van een politieagent die net uitstapte. Hierbij raakte de agent bekneld en werden er schoten gelost. De verdachte werd later elders in Utrecht opgepakt.

Het Openbaar Ministerie verdenkt de 26-jarige verdachte van betrokkenheid bij zes autokraken in februari dit jaar. De 22-jarige verdachte wordt naast van het plegen van dezelfde autokraken ook verdacht van een poging tot zware mishandeling door achteruit in te rijden op de agent. Ook heeft hij volgens het OM meerdere verkeersongevallen en bijbehorende schade veroorzaakt.

De rechtbank veroordeelt de 26-jarige verdachte voor het plegen van twee autokraken. Van de andere vier inbraken kan volgens de rechtbank op basis van enkel de camerabeelden niet worden vastgesteld dat de verdachte hierbij betrokken was. Hij krijgt daarom een celstraf van drie maanden opgelegd, waarvan vier weken voorwaardelijk.

Rechtbank rekent verdachte zwaar aan dat hij na inbraak vluchtte

Voor de 22-jarige verdachte geldt dat de rechtbank de zes autokraken wel bewezen vindt. Zo is, naast de camerabeelden, de auto van de verdachte gezien op het plaats delict en draagt hij dezelfde kleding als de persoon op de beelden.

Dat de verdachte tijdens een van de inbraken op de vlucht sloeg voor de politie, rekent de rechtbank hem zwaar aan. Hij heeft niet alleen schade veroorzaakt, maar ook politieagenten en andere weggebruikers in gevaar gebracht.

De rechtbank spreekt de verdachte vrij van de poging tot zware mishandeling van de agent, omdat niet kan worden vastgesteld dat hij de agent heeft gezien voordat hij met volle snelheid achteruit reed. Dit maakt dat de opgelegde straf lager is dan de geëiste twee jaar, waarvan tien maanden voorwaardelijk.