Het schoolgebouw aan de Rubenslaan in Utrecht wordt niet afgebroken op korte termijn. De sloop van het pand is in ieder geval met een jaar uitgesteld, zo laat de gemeente Utrecht woensdag weten.

Het oude schoolgebouw staat al tien jaar leeg en de gemeente Utrecht was van plan het pand op korte termijn te slopen en de plek beschikbaar te houden voor nieuwe onderwijshuisvesting.

Buurtbewoners startten zo'n twee maanden geleden een buurtinitiatief om de sloop tegen te gaan. Het pand is volgens hen van cultuurhistorische waarde en nog in goede staat om renoveren. Ook enkele erfgoedorganisaties maken zich hard voor het behoud van het pand.

De gemeente laat nu weten dat er nieuwe ontwikkelingen zijn. Zo is er onlangs een verzoek van de eigenaar van de studentencomplexen aan de Ina Boudier-Bakkerlaan ontvangen om een mogelijke uitruil van onderwijsbestemming te onderzoeken.

"Omdat we weten dat zowel bij de raad als bij initiatiefnemers nog steeds wensen en ideeën leven voor transformatie van deze locatie naar woningbouw willen we geen onomkeerbaar besluit nemen voordat deze nieuwe mogelijkheid van ruil met de Ina Boudier-Bakkerlaan onderzocht is", zo schrijft wethouder Anke Klein in een brief.

"We willen daarbij benadrukken dat uitstel niet automatisch zal leiden tot afstel van de sloop. De Rubenslaan blijft nog aangemerkt als bufferlocatie voor onderwijshuisvesting", aldus Klein. De komende tijd worden de plannen verder onderzocht.