Het UMC Utrecht werkt aan een systeem dat de drukte in het ziekenhuis kan meten aan de hand van wifisignalen. Het ziekenhuis wil er zo voor zorgen dat er genoeg ruimte blijft om afstand van elkaar te houden om de verspreiding van het coronavirus te beperken.

Het UMC doet dit omdat het weer wat drukker wordt in het ziekenhuis de komende tijd. De zorg in het ziekenhuis gaat namelijk grotendeels weer op normaal niveau werken.

"Op dit moment hebben we nauwelijks coronapatiënten in ons ziekenhuis. Maar ook als dat aantal onverhoopt weer toeneemt, willen we de overige zorg zoveel mogelijk kunnen blijven bieden. Hoe kan je in gaten houden dat het overal mogelijk is 1,5 meter afstand van elkaar te kunnen houden?", zegt Remco van Lunteren namens het UMC.

"Dat vroegen wij ons af. We onderzoeken nu of we dit kunnen meten door wifisignalen realtime te meten. Zo hopen we dat we snel kunnen ingrijpen op plekken waar het toch te druk dreigt te worden."

De druktemeter moet de wifisignalen van mobiele telefoons van bezoekers in het ziekenhuis gaan tellen. Alleen het aantal unieke apparaten met actieve wifisignalen worden geteld zodat de drukke locaties in het ziekenhuis op tijd herkend kunnen worden. Er wordt ook gewerkt aan protocollen voor het handelen op het moment dat plekken te druk worden.