Een twintigjarige Utrechter is veroordeeld tot zestien maanden jeugddetentie, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Dat meldt de rechtbank. De man was eind vorig jaar en begin dit jaar betrokken bij overvallen op vestigingen van ALDI en Bruna in Utrecht.

Op 1 december 2019 werd de ALDI in Overvecht overvallen. De twintigjarige Utrechter leidde het winkelpersoneel af, zodat twee handlangers zich konden verstoppen in het magazijn. Ook leverde hij het nepvuurwapen waarmee de overval is gepleegd.

Tijdens de beroving wachtte de Utrechter in de auto van zijn broer. Toen zijn handlangers naar buiten kwamen, zijn ze samen naar het huis van zijn broer gereden, waar de buit - ruim 6.000 euro - werd verdeeld.

Ongeveer een maand later, op 2 januari, werd de Bruna in Overvecht overvallen. De Utrechter was dit keer degene die met een bivakmuts en het nepwapen een medewerker bedreigde. Hij en een medeverdachte vertrokken uiteindelijk met een buit van 2.700 euro.

De Utrechter, die beide overvallen heeft bekend, was tijdens de misdrijven negentien jaar oud. De rechter heeft er uiteindelijk toch voor gekozen om het jeugdstrafrecht toe te passen. "De rechtbank is in deze zaak van oordeel dat het toepassen van het jeugdstrafrecht van belang is voor een zo gunstig mogelijke verdere ontwikkeling van de verdachte", is te lezen in een persbericht.

De verdachte moet zich ook verplicht bij de reclassering melden en zich laten behandelen. Daarnaast moet de Utrechter een schadevergoeding van ruim 3.000 euro betalen aan de Bruna.