Op het plein voor Het Utrechts Archief aan de Hamburgerstraat is vanaf zaterdag een levensgrote variant van het Utrechtse schaakspel onthuld. Utrechters kunnen de pionnen gebruiken om een potje met elkaar te schaken.

Een kleine versie van het schaakspel werd gemaakt in het kader van het afscheid van voormalig VVD-raadslid André van Schie in 2018. De rode en witte schaakstukken bestaan uit Utrechtse figuren en gebouwen, zoals Nijntje, de Dom, verzetsheldin Trijn van Leemput en Paus Adrianus VI.

Van Schie bood het spel aan als cadeau voor de stad Utrecht. De kleine variant was binnen vijf uur uitverkocht. De opbrengst ging naar de Stichting Vrienden van het Wilhelmina Kinderziekenhuis.

Niet veel later ontstond het idee om een grotere variant van het Utrechtse schaakspel te maken. Er werd een crowdfundingactie gestart waarmee in korte tijd het streefbedrag van 10.000 euro werd opgehaald.

Zaterdag werd het grote schaakspel onthuld op het plein voor Het Utrechts Archief. Naast allerlei genodigden waren daar ook Van Schie en dichter Ingmar Heytze bij aanwezig. "Ik hoop dat het schaakspel veel gebruikt gaat worden. Bijvoorbeeld tijdens een diep filosofisch gesprek of tijdens een eerste date", zei Van Schie.

Het Utrechtse schaakspel komt bij de ingang van Het Utrechts Archief te staan, op het plein van de voormalige Paulusabdij en Rechtbank van Utrecht. Iedereen kan het spel gebruiken tijdens de openingstijden van Het Utrechts Archief.

(Foto: DUIC/Bas van Setten)