De gemeente Utrecht heeft donderdag samen met andere betrokken gemeentes en de provincie een akkoord bereikt over het voorlopige ontwerp van de 20 kilometer lange snelfietsroute tussen Utrecht en Amersfoort.

De komende twee jaar worden bestaande fietspaden- en stroken op de route verbreed en geasfalteerd. Vervolgens worden ze met elkaar verbonden. Als de werkzaamheden klaar zijn kunnen fietsers binnen een uur naar Amersfoort rijden. De route loopt via De Bilt, Zeist en Soest. De gemeente hoopt dat het fietspad in 2022 kan worden opgeleverd.

Volgens de gemeente zorgt zo'n snelfietsroute ervoor dat meer mensen de auto laten staan en dus ook voor langere afstanden de fiets pakken.

De kosten van de aanleg van de snelfietsroute bedragen in totaal 11,2 miljoen euro. Het Rijk legt 1,5 miljoen euro op tafel, alle betrokken gemeentes 2,4 miljoen euro en de provincie betaalt 7,3 miljoen euro.

Naast de route tussen Utrecht en Amersfoort, komen er nog drie snelfietsroutes. Deze leiden naar IJsselstein, Veenendaal en Woerden. Wanneer deze snelfietsroutes worden aangelegd is nog niet bekend.