De communicatie rond het aardgasvrij maken van Utrechtse wijken moet beter, zeggen Utrechtse energietransitiepartners dinsdag. De gemeente heeft verbetering beloofd.

In het klimaatakkoord is afgesproken dat de energievoorziening in Nederland in 2050 volledig duurzaam is. Daarom heeft de gemeente Utrecht in juni met dertig partijen het Stadsakkoord Utrecht aardgasvrij gelanceerd.

De partijen die met de gemeente samenwerken hebben een aantal verbeterpunten voorgelegd. Zo willen ze bijvoorbeeld dat de gemeente op tijd laat weten wat de volgorde is waarin de Utrechtse wijken overstappen van aardgas naar elektrisch koken. Ook willen de partijen dat er meer aandacht komt voor minder CO2-uitstoot en energiebesparing.

De gemeente zegt te werken aan een plan waar precies in staat wanneer en hoe buurten aardgasvrij worden gemaakt. Daarnaast worden na de zomer gesprekken gevoerd met bewoners, woningcorporaties en andere organisaties. Zij kunnen dan ook hun ideeën, zorgen en wensen uitspreken.

Ook belooft de gemeente bewoners en bedrijven beter op de hoogte te gaan houden over wat zij nu al kunnen doen om energie te besparen en CO2-uitstoot te verminderen.