De provincie Utrecht is bezig met het maken van een digitale kaart van de regio waarop mensen via de kleuren groen, oranje en rood kunnen zien op welke plekken het rustig of juist druk is. Het doel is om ervoor te zorgen dat het niet te druk wordt.

De verwachting is dat veel mensen dit jaar vakantie vieren in eigen land. De afgelopen tijd werd het al drukker in winkelstraten en recreatiegebieden, waardoor het moeilijker is om 1,5 meter afstand te houden. Daarom werkt de provincie Utrecht nu samen met gemeenten om drukke locaties en rustigere alternatieven vast te leggen.

"We zijn blij dat inwoners en bezoekers er in onze regio weer op uitgaan, dat is ook belangrijk voor de ondernemers in de recreatiesector en horeca die hard getroffen zijn door de coronacrisis. Het is natuurlijk wel belangrijk dat dit veilig gebeurt", aldus gedeputeerde Arne Schaddelee.

Wanneer de kaart precies wordt gepubliceerd is nog niet duidelijk. De kaart moet deze zomer al wel te zien zijn op bestaande toeristische websites. Op de kaart zijn straks drie verschillende kleuren te zien. De kleur groen op de kaart geeft een rustige plek weer, oranje een drukkere locatie en rood een te drukke plek.

Naast het spreiden van de drukte moet de digitale kaart ook drukte gaan voorkomen. Dat gebeurt door mensen rustige fiets- en wandelroutes en andere recreatieplekken in de provincie te tippen. De provincie werkt hiervoor samen met gemeenten en ondernemers.