De demonstratie van actiegroep Nederland in opstand die op 4 juli op het Jaarbeursplein in Utrecht had moeten plaatsvinden is verboden. De gemeente en politie hebben signalen ontvangen waaruit blijkt dat verschillende groepen mensen de demonstratie willen aangrijpen om ernstige ongeregeldheden te veroorzaken.

Het is de tweede keer dat een demonstratie van Nederland in Opstand is verboden in Utrecht. Op 4 juli wilde de groep ook al protesteren op het Jaarbeursplein.

De gemeente ging er in eerste instantie van uit dat de demonstratie kon plaatsvinden, maar de afgelopen dagen zijn er signalen binnengekomen dat relschoppers naar Utrecht wilden komen.

"De driehoek (burgemeester, Openbaar Ministerie en politie) heeft de afgelopen dagen concrete signalen ontvangen waaruit blijkt dat een aanzienlijke en diverse groep mensen de demonstratie wil aangrijpen om ernstige ongeregeldheden te veroorzaken", zegt een woordvoerder van de gemeente.

De driehoek betreurt dat de demonstratie door de "dreiging van geweld" nu niet door kan gaan en daarmee op dit moment geen invulling kan worden gegeven aan het grondrecht tot demonstreren. "Dit is geen lichthartig besluit."

Organisator zegt alsnog te gaan demonstreren

De organisator van de demonstratie heeft aan de gemeente laten weten niet te geloven dat er daadwerkelijk informatie is dat grote groepen relschoppers en hooligans uit zijn op het plegen van wanordelijkheden en geweld tijdens zijn demonstratie.

Hij wil zaterdag gebruikmaken van zijn grondwettelijke recht en heeft aangegeven ondanks het verbod te komen demonstreren. Hij houdt er rekening mee dat ook andere groeperingen zich bij zijn demonstratie aansluiten.