Burgemeester Jan van Zanen heeft dinsdagmiddag tijdens een speciale gemeenteraadsvergadering in de Grote Zaal van Tivoli Vredenburg afscheid genomen van Utrecht.

De raadsvergadering die geheel in het teken van het afscheid van de burgemeester stond, werd vanwege de coronamaatregelen verplaatst naar Tivoli Vredenburg. Verschillende sprekers betraden het podium, onder wie commissaris van de Koning Hans Oosters, nestor van de Utrechtse gemeenteraad Peter van Corler en locoburgemeester Lot van Hooijdonk.

Uit handen van Van Hooijdonk kreeg Van Zanen de gouden stadsmedaille met daarin de inscriptie; 'Burgervader alle Utrechters, voor altijd jochie van de stad'. Van Zanen zei ontroerd te zijn door de stedelijke onderscheiding. Van Zanen noemde het een bijzonder moment en zei ontroerd te zijn. "Ik geef het stokje met weemoed door."

Van Corler roemde Van Zanen vanwege zijn onpartijdigheid. "We hebben weinig van je politieke kleur gemerkt in je rol als burgemeester, zeker de VVD-fractie." Ook zei hij dat de teleurstelling bij de inwoners van Utrecht gezien moet worden als groot compliment.

'Let goed op elkaar'

Van Zanen zei van Utrecht te houden. "Van de diepste werfkelder tot de windvaan van de Domtoren en alles wat daartussen zit. Dat is te veel om op te noemen, maar alle Utrechtse wijken, straten, voordeuren, parken, plantsoenen, musea, podia en horeca zijn me lief."

Tot slot maakte Van Zanen een diepe buiging naar alle Utrechters en riep de inwoners op goed op elkaar te letten. "Let goed op elkaar. En zorg met hart en ziel voor deze stad." Daarna deed hij zijn ambtsketting af. Woensdag vertrekt hij naar Den Haag.