Tijdens een speciale gemeenteraadsvergadering wordt woensdag afscheid genomen van de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen. Ook worden de klokken van de Domtoren geluid voor dit moment.

Normaal worden er tijdens de raadsvergadering in het stadhuis onderwerpen besproken die zijn aangedragen door de verschillende politieke partijen.

Woensdag gaat dat anders: de gemeenteraad verruilt het stadhuis voor de Grote Zaal in TivoliVredenburg en de vergadering staat geheel in het teken van het afscheid van Van Zanen als burgemeester van Utrecht.

Ook de Domtoren laat van zich horen. Om 16.45 uur luiden de vrijwilligers van het Utrechts Klokkenluiders Gilde (UKG) handmatig de Martinus (4.300 kg), de Johannes Baptist (2.400 kg) en de Maria Magdalena (1.700 kg).

Het is een oude traditie dat het UKG de Banklok van de buurtoren luidt voorafgaand aan een raadsvergadering. Alleen bij speciale gelegenheden neemt de Domtoren deze functie over.

Van Zanen vertrekt woensdag naar Den Haag. Hij neemt daar het stokje over van waarnemend burgemeester Johan Remkes. In een brief die woensdagochtend verscheen, nam Van Zanen afscheid van alle Utrechters.