Voetgangers krijgen sinds zaterdag tijdelijk meer ruimte in de Utrechtse binnenstad. Met de maatregel moet het makkelijker zijn om 1,5 meter afstand van elkaar te houden.

In eerste instantie geldt de uitbreiding alleen in de weekenden van 27 en 28 juni én 4 en 5 juli. De gemeente noemt deze periode de "test- en gewenningsfase. Vanaf maandag 6 juli gaat de uitbereiding zeven dagen per week gelden tot vooralsnog 1 september.

De Neude-oostzijde, Schoutenstraat, Annastraat, Korte Minrebroederstraat-zuidzijde, Oudkerkhof, Servetstraat, Zadelstraat en Oudegracht tussen Hamburgerbrug en Smeebrug worden voetgangersgebied. Hier gaan dezelfde regels gelden als in het bestaande voetgangersgebied.

Dit betekent onder andere dat er tussen 10.00 en 18.00 uur niet gefietst mag worden. Fietsers die niet in het centrum moeten zijn, worden dan ook geadviseerd om te rijden via de singel.

Gemeente gaat mensen op publieksvriendelijke manier informeren

De gemeente gaat in de test- en gewenningsfase mensen op een "publieksvriendelijke manier" informeren over de nieuwe regels.

Om te zorgen dat fietsers aan de rand van dit gebied genoeg parkeerplekken hebben, worden er in de weekenden periodes pop-upstallingen neergezet op het Domplein, Mariaplaats, Jacobskerkhof en Janskerkhof.

Eerder had de gemeente al andere maatregelen genomen in het centrum van Utrecht. Zo geldt op verschillende plekken eenrichtingsverkeer en ligt er een rotonde voor voetgangers.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.