Jan van Zanen heeft vrijdag met een fietstocht afscheid genomen als burgemeester van Utrecht. De 58-jarige bestuurder, die op 1 juli burgervader van Den Haag wordt, fietste met tropische temperaturen door de tien wijken van de stad.

Van Zanen besloot op de fiets te stappen, omdat bijeenkomsten met meer dan dertig mensen tot 1 juli verboden zijn vanwege de coronacrisis. Hij volgde bij zijn fietstocht deels de Vuelta-route die was voorzien voor deze zomer.

Eerst opende Van Zanen het nieuwe hotel Muze aan de Tolsteegsingel. Dit voormalige bouwval is de afgelopen 2,5 jaar opgeknapt en is nu een hotel met zes kamers.

Ook ging de burgemeester langs bij het Ledig Erf. Bij het voormalige politiebureau Tolsteeg, wat tegenwoordig bioscoop Louis Hartlooper Complex is, nam Van Zanen afscheid van het politiekorps.

Om de hoek, bij het Centraal Museum, kreeg de burgemeester uit handen van artistiek directeur Bart Rutten het boek Het feest van Nijntje in het Haags. De laatste officiële opening verrichte Van Zanen in de Werkspoorfabriek. Daar opende hij Museum van Zuilen.

De fietstocht bracht Van Zanen door de hele stad. Zo kreeg hij ook een eigen stripfiguur in de Pelikaanstraat, een alternatieve ambtsketting van basisschool de Blauwe Aventurijn, een stuk Domtoren op het Domplein en een laatste Spaanse les bij het Instituto Cervantes. De route eindigde op het Stadhuisplein, waar muzikanten hem opwachtten.