De Open Monumentendag Utrecht op zaterdag 12 september gaat gewoon door. De coronamaatregelen zijn voor de organisatie geen reden om er een streep door te zetten.

Ruim veertig monumenten zullen tussen 10.00 en 17.00 uur te bezoeken zijn. Daartoe behoren bijzondere gebouwen als Sonnenborgh, de Paardenkathedraal en het Ooglijdersgasthuis.

Door het coronavirus zal de dag er wel anders uitzien dan andere jaren. Dit betekent onder meer dat de monumenten uitsluitend per reservering bezocht kunnen worden. Dankzij deze en andere maatregelen kan de dag wel gewoon plaatsvinden.

Omdat dit jaar de singel weer hersteld wordt, is er extra veel aandacht voor de stadsbuitengracht. Tijdens de Monumentendag wordt aan de hand van iconische monumenten langs het water het verhaal van de Utrechtse singel verteld.

Behalve de wandeling langs de singel en een fortenfietstocht, zijn ook monumenten in de binnenstad te bezoeken. Zoals de dit jaar geopende Post Utrecht, de bibliotheek in het voormalige postkantoor op de Neude en de gebouwen van de voormalige Rijks Veeartsenijschool.