De gemeente Utrecht heeft een demonstratie op het Jaarbeursplein verboden. Een protestorganisatie wilde afgelopen zondag met naar eigen zeggen tienduizend mensen naar het plein komen, maar kreeg uit angst voor ongeregeldheden geen toestemming voor een betoog.

De uit de hand gelopen demonstratie in Den Haag van afgelopen zondag is de reden dat de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen dinsdag het nieuws naar buiten brengt dat er ook een plan was voor een protest in Utrecht.

De organisatie, genaamd Nederland in Opstand, wilde met als doel het 'vieren van vrijheid' afgelopen zondag tussen 13.00 uur en 17.00 uur naar Utrecht komen met duizenden mensen.

De burgemeester vond dat de kans op ongeregeldheden groot was, omdat er niet zoveel mensen op het Jaarbeursplein tegelijk kunnen zijn en daarbij de 1,5 meter afstand kunnen bewaren. Daardoor kwam de gezondheid van de deelnemers in het gevaar.

"Een dergelijk groot aantal deelnemers (met een onderlinge afstand van 1,5 meter) heeft grote risico's op verstorende effecten op en rond Utrecht CS, zeker omdat het risico op wanordelijkheden niet kon worden uitgesloten", aldus Van Zanen.

Nederland in Opstand heeft voor 4 juli een nieuwe demonstratie aangekondigd. De gemeente Utrecht gaat opnieuw beoordelen over dit protest door kan gaan.