De gemeente Utrecht heeft toegezegd dat er mogelijkheden zijn voor een fysieke introductietijd voor nieuwe Utrechtse studenten. Een paar dagen geleden riepen alle partijen in de raad de gemeente op om verschillende initiatieven te steunen. Daar wordt nu gehoor aan gegeven.

"De introductie is voor studenten de start van een nieuwe en belangrijke fase in hun leven. Vaak gecombineerd met de kennismaking van een nieuwe omgeving en een nieuwe stad", zegt burgemeester Jan van Zanen, die benadrukt dat de mogelijkheden voor een fysieke introductietijd wel beperkt worden door de coronamaatregelen.

De partijen in de gemeenteraad zeggen dat het belangrijk is dat studenten elkaar ontmoeten, om op die manier een sociaal isolement aan het begin van de studie te voorkomen. Tegelijkertijd vraagt het organiseren van een alternatieve introductietijd veel verantwoordelijkheid.

De gemeente Utrecht is bereid mee te denken hoe de introductietijd veilig kan worden vormgegeven. Verder zorgt de gemeente ervoor dat de studentenverenigingen weten waar en bij wie ze terecht kunnen met hun vragen en initiatieven.

Vanwege de coronacrisis is er dit jaar geen grote Utrechtse Introductie Tijd (UIT), maar er worden wel allerlei alternatieven georganiseerd voor de nieuwe studenten.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.