Ruim zestig Utrechtse horecaondernemers mogen hun terras vanaf maandag uitbreiden. Meer dan 120 ondernemers deden hiervoor een aanvraag bij de gemeente, maar ongeveer de helft kreeg goedkeuring.

De zestig ondernemers krijgen vanaf 1 juni meer ruimte om hun terras uit te stallen. Bij een deel dat niet direct goedkeuring heeft gekregen, moet nog gekeken worden hoe zij wel meer plek kunnen krijgen. De gemeente zegt in gesprek te gaan met deze ondernemers.

Horecaondernemers mogen vanaf maandag 12.00 uur onder bepaalde voorwaarden weer gasten ontvangen op het terras. Dit was lange tijd niet mogelijk vanwege de coronamaatregelen. Om ondernemers tegemoet te komen heeft de gemeente gezegd dat er meer ruimte beschikbaar komt voor terrassen, maar het plan voor uitbreiding moest wel van tevoren goedgekeurd worden.

Zo mogen ondernemingen die voorheen geen terras hadden, nu ook geen stoelen en tafels buiten zetten. Daarnaast moet de gezondheid niet in gevaar komen. Bewoners moeten bijvoorbeeld nog veilig over straat kunnen en minimaal 1,5 meter afstand kunnen houden van de mensen op het terras. Ook moet het voor het personeel en de gasten van de horecazaak mogelijk zijn om gepaste afstand te houden.

De regels gelden tot 1 november en staan niet vast. Als in de praktijk blijkt dat sommigen onderdelen niet werken, kan er worden bijgestuurd. Ook wordt gekeken naar hoe andere sectoren, zoals bijvoorbeeld cultuur en sport, extra gebruik kunnen maken van de publieke ruimte.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.